Paluszki solone to kultowa przekąska, która jest obecna na naszych stołach od dziesiątków lat. Bywa podawana samodzielnie lub jako dodatek do piwa lub wina. Skąd pochodzi i czy można pozwolić sobie na zjedzenie większej ilości paluszków, jeśli jesteśmy na diecie?

Jak się produkuje paluszki?

Produkcja paluszków odbywa się maszynowo. W Europie proces ten, jako pierwsi dopracowali specjaliści z niemieckiej firmy Bahlsen, jeszcze w okresie międzywojennym. Tworzy się je z drożdży, mąki pszennej, wody i tłuszczów roślinnych, z których formuje się cienkie wałeczki, cięte na odpowiedniej długości patyczki, kąpane następnie w ługu sodowym i pieczone w piecu piekarskim.

Paluszki mogą być obsypane różnymi dodatkami. Najbardziej tradycyjne mają sól gruboziarnistą, inne trafiają się z sezamem, makiem lub innymi przyprawami.

Paluszki solone kalorie

Paluszki to jedne z najbardziej kalorycznych przekąsek, gdyż ich wartość dla 100 gramów produktu może wynosić nawet 400 kcal. Ich ilość jest oczywiście zależna od rodzaju posypki, jednakże osoby, które dbają o swoją kondycję i dietę raczej powinny unikać tego rodzaju przekąsek.